Praktische Informatie

Agenda evenementen

Maart / Maslenitsa / traditioneel festival rond carnaval
Maart / Russian Fashion Week / internationaal erkend
April / Gouden Masker Festival / prestigieus theaterfestival
9 mei / Overwinningsdag / herinneren van 33 miljoen WO II slachtoffers
Juni / Usadba.jazz / groot jazzfestival
Juni / Moskou Internationaal Filmfestival / festival met lange traditie
Juli / Zomer Ballet Festival / houdt het cultureel erfgoed in stand
September / Vredesmarathon / internationaal evenement
September / Art Moskou / grote kunstbeurs

Douane

Voor een bezoek aan Moskou is een visum nodig. Toeristen kunnen dit vaak eenvoudig aanvragen bij hun reisbureau. Wanneer je langs de douane komt is echter nog een ander document van belang: de migratiekaart. Deze worden vaak in het vliegtuig verstrekt. De douane stempelt de delen af en neemt het formulier uiteindelijk in. Hoewel de uitvoerregeling van Moskou veel export toelaat, is het meenemen van roebels verboden.

Financieel

Pinnen is in Moskou nog niet erg normaal. In de stad zijn genoeg banken waar automaten staan, maar bij restaurants en winkels is het systeem nog vaak niet doorgevoerd. Bij fooien in een restaurant is het gebruikelijk om 10 tot 15 % fooi te geven. Ook wordt vaak verwacht dat je bedienend personeel een paar dollar geeft. Afdingen is vooral op de markten gebruikelijk.

Geld

De eigenlijke geldeenheid van Rusland is de roebel. Toch wordt er, vooral in Moskou veel gerekend in de Amerikaanse dollar. Het is verstandig een creditcard mee te nemen of genoeg cash op zak te hebben. Neem in het laatste geval dollars mee. De euro kent in Moskou een ongunstigere wisselkoers. Sowieso is het verstandig niet het eerste de beste wisselkantoor te nemen. Neem de tijd om koersen te vergelijken, vaak zijn de verschillen onverwacht groot.
Gezondheid

Enkele vaccinaties worden door de GGD aangeraden bij een bezoek aan Moskou. Met een apotheek op elke straathoek is de gezondheidszorg in Moskou aardig op peil. Zo zijn er ook die 24 uur per dag zijn geopend. Spoedhulp is in de eerste instantie vaak gratis. Bij langere ziekenhuisbezoeken is het echter belangrijk een goede reisverzekering te hebben. Net zoals veel gemoderniseerde instellingen zijn de ziekenhuizen van goede kwaliteit, maar relatief erg duur.

Kalender

Op vakantie in Moskou kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Op het eerste gezicht lijkt de wereldstad namelijk nogal overweldigend. Maar laat je niet intimideren door de massale bebouwing en het uitgebreide netwerk van wegen en metrolijnen. Het is verstandig van te voren de nodige feiten en kennis op een rijtje te hebben. Hieronder lees je praktische informatie over uiteenlopende onderwerpen waar je tegenaan loopt bij een vakantie naar Moskou.

Overnachtingen

Omdat de hotels in Moskou vaak snel erg duur kunnen zijn is het verstandig om van te voren goed na te gaan wat je zoekt in een verblijf in Moskou. Overnachten in een van de luxe hotels is overigens wel de mooiste manier om de vakantie door te brengen. Voor backpackers zijn er verschillende hostels. Toch is er in deze categorie beduidend minder keus.

Taal

De meest gangbare taal in Moskou is Russisch. Dit is natuurlijk geen verrassing in het geval van de hoofdstad van Rusland. Bij deze taal hoort het cyrillisch alfabet dat afwijkt van het onze. Wees er dus op berekend dat maar weinig bordjes e.d. voor toeristen leesbaar zijn. Het kan daarom verstandig zijn een aantal basis woorden te leren voor vertrek. Engels is nog weinig verspreid in de stad. Bijna alleen in de opkomende toeristische locaties spreekt men Engels.