Cultuur van Moskou


Moskou - Matryoshka poppenMoskou is op veel gebieden toonaangevend voor de rest van Rusland. Sinds de val van het communisme in 1991 wordt Moskou ook wel het epicentrum van Rusland genoemd. Dit komt sterk naar voren in de twee gezichten die de stad heeft. Enerzijds zijn er de sprookjesachtige paleizen en kerken met hun glimmende koepels. Maar deze worden afgewisseld met de inspiratieloze massa bebouwing uit het Sovjet tijdperk. Een ander voorbeeld van de veelzijdige cultuur in Moskou is het geweldige metrostelsel met haar bonte stations. Je zou verwachten dat je je wat verloren kunt voelen in deze stad met 11 miljoen inwoners. Maar juist in Moskou voel je je snel op je gemak. De stad wordt steeds kleurrijker en speelt de laatste jaren goed in op toerisme. Dat de cultuur hierdoor opleeft in Moskou is ook aan het groeiende aantal musea en galeries te merken.

Specifieke voorbeelden van cultuur

  • Kathedralen
    Moskou kent uitzonderlijk veel kathedralen en kerken. Deze vind je, verspreid over de gehele stad, in uiteenlopende maten. De kathedralen zijn vaak groots in opzet en daardoor zeer de moeite waard om te bezichtigen. Het merendeel stamt uit de Tsarentijd van de 15e en 16e eeuw. Kerken speelden toen, nog meer dan nu, een grote rol bij officiële plechtigheden. Dit is de reden dat de kathedralen zijn gebouwd met zoveel pracht en praal.
  • Metro
    Een aspect van Moskou waarin de cultuur haar veelzijdigheid toont, is het uitgebreide metrostelsel. Door de vaak Russische wegwijsborden, lijkt het één groot museum. De eerste stations zijn gebouwd in opdracht van Stalin. In tegenstelling tot zijn andere gebouwen wilde hij dat de ondergrondse zo weelderig mogelijk werd. Wanneer je de stad doorkruist kom je stations tegen in onder meer socialistische, realistische en art deco stijl. Naast een lust voor het oog is de metro ook de snelste manier om door Moskou te reizen.