Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Moskou bestaan in de eerste plaats uit esthetische architectuur. De meest fantastische kerken en paleizen zijn te bezoeken in deze wereldstad. Moskou heeft als hoogtepunt het Kremlin dat met gouden torens en imposante façades de meest populaire toeristische attractie is. Vaak wordt het Kremlin gelijkgesteld met enkele gebouwen zoals de wereldberoemde Pokrovk- of Basiliuskathedraal. In werkelijkheid valt het geheel van historische gebouwen rond het Rode plein onder het Kremlin. Omdat het gebied aan de linkeroever van de Moskva ligt, in het centrum van Moskou, wordt dit ook wel het hart van de stad genoemd. De Pokrovkathedraal is in de helft van de 15e eeuw gebouwd en zou voorgoed het beeld van Moskou bepalen. De felgekleurde koepels spreken nog altijd tot ieders verbeelding. Andere blikvangers zijn het Nationaal historisch museum en het Mausoleum van Lenin. De historische buurt is gebouwd op nederzettingen die teruggaan tot de vroege ijzertijd. Naast de vele (regerings)gebouwen zijn er ook losse bezienswaardigheden als het kanon, de tsarenklok, een theater en musea.
Onder leiding van de grote Russisch-orthodoxe gemeenschap van Moskou zijn er meerdere grote kathedralen gebouwd. Naast de bekendste op het Rode Plein, zijn ook bijvoorbeeld de Oesenski- en de Christus-Verlosserkathedraal zeer het bezoeken waard. Naast verschillende kerken en kathedralen telt Moskou ook een groot aantal kloosters. Zowel in het centrum als aan de rand van de stad vind je sfeervolle voorbeelden. Natuurlijk kent de presidentsstad ook verschillende paleizen die in de loop van de geschiedenis uit de grond zijn gestampt. Verder biedt Moskou theaters, toeristische wijken en historische- of kunstgerichte musea.

Wat betreft bezienswaardigheden heeft Moskou voor ieder wat wils. Er zijn ten eerste de vele kathedralen en kerken die over de stad verspreid zijn altijd weer opduiken, maar Moskou kent ook veel historische gebouwen, grote parken en musea over de meest uiteenlopende onderwerpen. Kenmerkend is de grote verscheidenheid tussen de verschillende stadsdelen. In het Kremlin vindt je de historisch belangrijke gebouwen in wat nu een toeristisch omgeving is. En ook Tverskaja is een wijk waar altijd leven is. Ondanks haar saaie bebouwing vind je hier een veel hippe cafeetjes. In de creatieve wijk Arbatskaja (kort: Arbat) zijn veel galeries en musea gevestigd terwijl Zamoskvoretsje weer bekend staat om haar kerken en authentieke sfeer.

Bezienswaardigheden per regio

kremlin
 • Kremlin museum
  Bezoek het hart van heel Rusland en ontdek welke grootse scènes uit de geschiedenis zich hier hebben afgespeeld. Met één kaartje heb je toegang tot het paleis, het arsenaal en de verschillende torens en kathedralen.
 • Rode Plein
  Vroeger een marktplein, maar nu bekend door haar rijke geschiedenis is het Rode Plein een plek in Moskou die je bezichtigd moet hebben.
 • GUM
  Een groot warenhuizencomplex noordoost van het Rode Plein. Hier vind je alles wat door de Sovjet Unie nog zo verfoeid werd.
 • Basiliuskathedraal
  Het ultieme symbool van Moskou. Deze kathedraal is zo’n 450 jaar geleden gebouwd en is sindsdien misschien wel de belangrijkste attractie van Rusland.
 • Historisch museum
  Een interessant museum waarbij een bezoek alleen al de moeite waard is door de prachtige architectuur van het gebouw.
Tverskaja
 • Kerk van de wederopstanding
  Deze met goeden koepels bedekte kerk staat vol met iconen en andere schilderingen die gered zijn uit andere kerken en kathedralen.
 • Pushinsky Cinema
  Misschien wel de meest befaamde bioscoop van Moskou. Veel grote premières en hoge gasten uit de filmwereld kunnen hier worden gezien.
 • Sandunovskiye Badhuis
  Een luxe badhuis waar je, omringt door prachtige architectuur, even de drukte van de stad kunt vergeten.
 • Museum voor moderne kunst
  Van de vier vestigingen door Moskou verspreid is deze aan de Petrovka straat het meest indrukwekkend. Een 18e eeuw gebouw met veel 20e en 21e eeuwse kunst.
Arbatskaja
 • Kerk van Simeon
  Een schilderachtig kerkje dat verdwaalt lijkt te midden van de hoge flats.
 • Ulitsa Arbat
  Eén van de beroemdste straten van Moskou. De altijd levendige boulevard heeft een lange geschiedenis van handelaren en koopmanslieden.
 • Pushkin museum voor moderne kunst
  Dit meer internationaal georiënteerde museum is vooral bekend om haar grote collectie europees impressionistische kunst.
 • Kathedraal van de Verlosser
  De meest nieuwe kathedraal van Moskou. Nadat de oorspronkelijke kerk was verwoest ontstond ‘s werelds grootste zwembad dat in 1997 werd vervangen door deze nieuwe kathedraal.
Zamoskvoretsje
 • Standbeeld van Peter de grote
  Dit bijna honderd meter hoge stadbeeld is opgericht ter ere van het 300 jarig bestaan van de Russische marine. Het torent uit boven heel de wijk Zamoskvoretsje.
 • Gorky park
  Een prachtige gelegenheid om even het soms erg serieuze Moskou te ontsnappen. Naast mooi wandelen kun je gebruik maken van een heus pretpark of een rondje maken op de schaatsbaan.
 • Tretyakov galerie
  Deze grootse galerie heeft een spectaculaire collectie kunstwerken van voor de Russische Revolutie. Een ‘must see’ voor iedereen die van oude en religieuze kunst houdt.
 • Bolshaja Ordinka
  In deze straat kun je de sfeer van het 19e eeuwse Moskou opdoen. De vele kerken en lage bebouwing hebben hier een groot aandeel in.
Overig
 • Novodevitsji
  Omsloten door de Moskva rivier is dit indrukwekkende complex een van de grootste kloosters van de stad. Veel beroemde mensen rusten op de nabijgelegen begraafplaats.
 • Tsaritsino
  Dit paleis ten zuiden van Moskou is het bezoeken waard door haar mystieke sfeer. Gelegen in de bossen is het complex nooit afgebouwd waardoor sprookjesachtige ruïnes ontstonden.
 • VDNCH
  Een cultureel park aan de noordkant van de stad. De vergane glorie van de Sovjetrepubliek wordt hier nieuw leven ingeblazen door de vele jongeren.
 • Metro
  Bij een bezoek aan Moskou is het gebruik van de metro sterk aan te raden. Naast dat het vaak de snelste manier is om van A naar B te komen, is het reizen onder de wereldstad een ware beleving.
 • Markten
  Moskou kent een hoop kleine en grotere markten waar je de meest uiteenlopende producten aantreft. Markten met levensmiddelen, kunst, antiek en vlooienmarkten vind je overal door heel de stad.